Sisustusarkkitehtuuri ja arkkitehtuuri tekevät yhdessä tilan

25 January 2023
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Rakennusten ja erilaisten tilojen suunnittelussa tarvitaan yleensä asiantuntemusta sekä arkkitehtuurista että sisustusarkkitehtuurista. Arkkitehtuuri on laaja kokonaisuus ja arkkitehti voi suunnitella sekä rakennuksia, niiden ympäristöä, kaupunkia ja monia rakennettuja tiloja, joissa vietämme aikaa. Sisustusarkkitehtuuri on keskittynyt sisätilojen suunnitteluun, jotka voivat olla yksityisiä tai julkisia tiloja. Rakentaminen on aina yhteistyöprojekti monien eri alojen ammattilaisten kesken. Kiinnostaako sinua arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri tai rakentaminen ylipäätään? Olet siinä tapauksessa löytänyt juuri oikean blogin pariin. Tällä kertaa aiheenamme on talon rakentaminen, miten projektissa kannattaa edetä ja minkä kaikkien alojen ammattilaisten tietoa ja taitoa projektissa tarvitaan.

Arkkitehti suunnittelee rakennuksen ja toimii usein myös pääsuunnittelijana

Pientalon rakennusprojektissa tarvitaan paljon asiantuntemusta eri aloilta ja sen vuoksi mukana on joukko eri alojen suunnittelijoita ja vastuuhenkilöitä. Myös lain mukaan, jokaisessa rakennushankkeessa täytyy olla hankkeen kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Usein pientaloprojektissa tämä pääsuunnittelija on arkkitehti. Pientalo täytyy suunnitella ja rakentaa rakentamista koskevien määräysten ja säännösten ja lupien mukaisesti ja usein pääsuunnittelija on henkilö, joka tuntee rakentamista koskevat määräykset ja säännökset, tietää mitä lupia prosessissa tarvitaan ja kommunikoi yleensä viranomaisten kanssa kaikesta lupiin ja rakentamiseen liittyvistä asioista. Pääsuunnittelijan tehtävänä on myös tarkistaa, että kaikki suunnitelmat sopivat keskenään yhteen. Pääsuunnittelija kannattaa ottaa projektiin mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Rakennusprojektissa tarvittavia asiantuntijoita ja suunnittelijoita

Pientalon rakennussuunnittelijana toimii yleensä arkkitehti, joka on yleensä myös projektin pääsuunnittelija. Rakennus suunnittelija voi myös olla toinen henkilö, esimerkiksi silloin, jos käytetään valmista talopakettia, on rakennussuunnittelija yleensä talotehtaan oma suunnittelija. Pientalon rakennusprojektissa tarvitaan myös yleensä pohjarakennesuunnittelija, perustusten rakennesuunnittelija, rakennesuunnittelija, päärakennesuunnittelija, LVI-suunnittelija, sähkösuunnittelija ja sisustusarkkitehti tai sisustussuunnittelija. Pohjarakennesuunnittelijaa tarvitaan usein vaativimmissa olosuhteissa ja rakentamispaikkakunnasta riippuen. Perustusten rakennukset suunnittelee usein myös eri henkilö kuin rakennuksen rakenteet. Jos rakennesuunnitteluun on käytetty useampaa suunnittelijaa, silloin tarvitaan päärakennesuunnittelija tarkistamaan suunnitelmien yhteensopivuus. LVI-suunnittelija vastaa rakennuksen LVI-suunnittelusta ja usein myös ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyvästä suunnittelusta. Sähkösuunnittelija suunnittelee sähköjärjestelmän rakennukseen ja toisinaan hänelle kuuluu myös valaistussuunnittelu. Sisustusarkkitehtuuri on talon sisäpuolen tarkempaa suunnittelua ja siitä vastaa sisustusuunnittelija tai sisustusarkkitehti. Yleensä sisustussuunnitteluun kuuluu sisäpuolen materiaalisuunnittelu, kiinteiden kalusteiden ja värimaailman suunnittelua. Jkmm Arkkitehdit Oy on suunnittelutoimisto, joka tarjoaa kokonaisvaltaiset suunnitelupalvelut. 


jaa