Laiturit valitaan käyttötarkoituksen ja rannan tyypin mukaan

9 November 2022
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Ajatuksena laiturin rakentamisessa on se, että se kestää käytössä vähintään seuraavat kymmenen vuotta. Usein se ei myöskään ole halpa investointi, joten se kannattaa valita huolella ja niin, että se sopii juuri omaan mökkirantaa. Tämänkertaisena aiheen on oikeanlaisen laiturin valinta omaan mökkirantaan ja mitä kaikkea valinnassa kannattaa ottaa huomioon. Mukavaa, kun löysit blogin pariin, toivottavasti löydät hyödyllistä tietoa aiheesta, tervetuloa.

Laitureita löytyy erilaisiin käyttötarkoituksiin suunniteltuina

Laituri voidaan rakentaa erilaisten käyttötarkoitusten mukaan ja siihen vaikutta myös se, minkälaiseen rantaan se tulee. Laituri voi olla, joko venelaituri, uimalaituri tai oleskelulaituri, tai sillä voi myös olla monia erilaisia käyttötarkoituksia, joka tekee sen rakentamisesta haastavampaa. Uimalaiturilta täytyy päästä helposti ja turvallisesti laskeutumaan veteen ja nousemaan sieltä myös pois. Venelaiturin valinnassa ratkaisee se, minkä kokoinen vene siihen halutaan kiinnittää, vai kiinnitetäänkö siihen mahdollisesti useampiakin veneitä. Laiturin koko, kantavuus ja muoto päätetään yleensä sen käyttötarpeen perusteella, mutta siihen vaikuttaa myös ranta ja minkälaisen veden äärelle se rakennetaan. Kannattaa myös varmistaa, tarvitaanko laiturille rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Asian voi varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta.

Laiturin sijaintipaikka ratkaisee, minkälaisen laiturityypin sinne voi rakentaa

Laitureita voi ostaa joko valmiina paketteina tai rakentaa itse, omien taitojen ja innostuksen mukaan. Merenrannalla tarvitaan tukevampi laituri aaltojen vuoksi kuin esimerkiksi suojaisalla lammella. Jos paikka on kovin tuulinen, aaltoinen tai siinä on kovia virtauksia, silloin tarvitaan yleensä tukevampaa rakennetta. Rannan maasto vaikuttaa myös siihen, minkälainen laituri siihen voidaan rakentaa, esimerkiksi sinne kulkemisen ja sen kiinnityksen osalta. Myös rannan pohjatyyppi ja syvyys vaikuttaa laiturityypin valintaan. Jos ranta on esimerkiksi hyvin kallioinen ja kivikkoinen, voi olla, että laiturille pääsemiseen tarvitaan esimerkiksi portaita. Laiturin tulee myös kestää talvella, jolloin se joutuu koetukselle jäiden, niiden liikkeiden ja liikkeestä aiheutuvan paineen vuoksi. Merenrantaan voidaan myös rakentaa sellainen laituri, jonka saa vedettyä talveksi pois vedestä, mutta jos laituri on oikein rakennettu, kestää se myös talvella. Laituri kannattaa suunnitella ammattilaisen avulla, että siitä tulee turvallinen ja kestävä. Tutustu lisää laiturin rakennukseen esimerkiksi täällä Saaristorakennus Ketonen Oy.

 


jaa