Salaojat ohjaavat sadeveden pois tontiltasi

13 May 2022
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Kuten tiedämme, vesi virtaa aina alamäkeen mahdollisimman helppoa reittiä. Tämä on peruskonsepti salaojituksen takana. Salaojat ovat hieman kaltevia kaivantoja, jotka kiertävät talon ympäri. Salaojat on täytetty pyöreällä soralla ja putkella, joka ohjaa veden pois talostasi, näin ne tarjoavat veden virtaamiselle helpon kanavan. Vesi valuu soratäytteiseen kaivantoon ja sen jälkeen kaivannon pohjalla olevaan rei'itettyyn putkeen. Vesi kulkee vapaasti putkea pitkin ja putki tyhjenee turvallisen matkan päässä talosta, näin vältyt tulvimiselta.

Salaojaremontti tarvitsee ammattiosaamista ja laitteistoa  

Jos sinun täytyy uusia tonttisi salaojat tai rakentaa kokonaan uudet, ota yhteyttä kuntaan ja tutustu heidän määräyksiin selvittääksesi, sallivatko ne tällaisen hankkeen toteuttamisen takapihallasi ja mitä kanavia pitkin se on toteutettava. Myös hankkeen monimutkaisuus yhdistettynä kiinteistön sijaintiin ja erityispiirteisiin on merkittävä rooli. Matalan salaojan asentaminen takapihalle ei välttämättä ole yhtä haastavaa kuin tällaisen järjestelmän asentaminen talon perustusten ympärille tai kellarin alle. Kummassakin tapauksessa hankkeen onnistuminen edellyttää kuitenkin asianmukaista suunnittelua, ja sen tekee parhaiten ammattilainen. Ammattilaiset osaavat varmistaa myös, ettei asennuskohdan läpi kulje virtajohtoja tai putkistoja.

Ota myös selvää, häiritseekö tonttisi salaojitus naapureita. Pohjaveden valuminen toisen henkilön kiinteistölle ei ole koskaan hyvä asia. Ihannetapauksessa valuma-alue on kaukana rakennuksista ja yksityisomistuksesta. Asiantuntija voi neuvoa sinua tässäkin asiassa. Jotta viemäröinti toimisi, putkiston on oltava kaltevassa kulmassa. Jos luonnollista kaltevuutta ei ole, voidaan luoda keinotekoinen kaltevuus. Jos et ole varma, miten tämä tehdään itse, on jälleen parasta palkata ammattitaitoinen kartoittaja. Salaojaremontti on siis yksi kiinteistön tärkeimpiä remontteja, mutta myös yksi vaativimpia.

Silloin kun salaojat on asennettu oikein, ne ovat maanalaisten rakenteiden alapuolelle, joten ne ovat automaattisesti turvassa jäätymiseltä. Salaojat pitää asentaa vähintään puolen metrin syvyyteen ja lähellä maanpintaa olevat putket tulisi eristää asentamalla niiden ja maan väliin esimerkiksi routaeriste. Näin jäätyminen ei pääse aiheuttamaan tukoksia järjestelmään. Jotta vältytään salaojien ongelmilta, tulisi tarkastuskaivon kuntoa tarkistella. Varsinkin vesisateen jälkeen on hyvä tarkistaa onko kaivossa virtausta, jos näin ei ole kaivo on tukkiutunut ja jossain on korjattavaa. Salaojat hoitaa puolestasi esimerkiksi Spaaki Oy.


jaa