Likakaivon tyhjennys säännöllisesti on tärkeä osa kiinteistön viemärijärjestelmän kunnossapitoa.

17 February 2022
 Kategoriat: , Blog


Likakaivo, lokakaivo vai sakokaivo, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mistä on kuitenkin kyse ja miten huollat omakotitalosi likakaivoa? Tervetuloa blogini pariin, tämän kertaisessa artikkelissa käymme läpi hieman lokakaivon tarkoitusta, puhdistusta ja sen yleistä huoltoa. Käymme läpi likakaivon puhdistamisen perusteita, joten voi olla mahdollista että osa olikin sinulle tuttua tietoa.
Likakaivo on yksi tai useampi osainen jäteveden esikäsittelysäiliö, jonka tarkoituksena on erotella jäteveden ainesosia kotitalouksissa. Likavesisäiliö tai saostussäiliö on valmistettu betonista, lasikuidusta tai muovista. Jätevesi virtaa omakotitalon jätevesiputkia pitkin kaivoon, jossa kiinteämpi jäteaines laskeutuu kaivon pohjalle ja kevyemmät ainesosat nousevat pintaan. Likakaivo sijaitsee yleensä omakotitalon edustalla. Likakaivoja voidaan käyttää alueilla, joita ei ole liitetty viemäriverkkoon.
Lain mukaan likakaivon tyhjennys tulee suorittaa vähintään kerran vuodessa, tämä sääntö koskee myös kesämökkejä. Varmasti haluatkin tyhjentää lokakaivon säännöllisesti, sillä jos kaivo pääsee täyttymään liiaksi, on seurauksena jätevesien tulvinta. Mikäli likakaivo on aivan piripinnassa myös rakennuksen viemäriputket saattavat täyttyä, joka aiheuttaa tulvintaa lattiakaivosta tai jopa WC-pytystä.

Miten likakaivo tyhjennetään? 
Likakaivon tyhjennys tarvitsee ammattiosaamista ja ammattikalustoa, sillä kaivon tyhjennykseen tapahtuu imuautolla.
Kaivo tyhjennetään aina pohjaan asti ja pestään tyhjennyksen yhteydessä. Kun seinämät on pesty huolellisesti, pystytään helposti havaitsemaan mahdolliset vauriot. Yleensä tähän operaatioon kuluu vain noin 30 minuuttia, imuauton putki asetetaan kaivoon ja se imee likaveden auton säiliöön, sillä selvä. Toki tähän vaikuttaa kaivon tyyppi, sijainti sekä kaivon koko. 
Tyhjennyksen tarkkaa hintaa voit kysyä ammattilaiselta kutenVTM Putkistohuolto Oy, Valkeala. 
Tavallisesti lokakaivon tyhjennys tulee kustantamaan muutamia satoja euroja, jos on kuitenkin tarvetta perusteellisemmalle kuntokartoitukselle, nousee hintakin huomattavasti.
Kuntotarkastus olisi hyvä tehdä kerran kymmenessä vuodessa. Tässä kuntotarkastuksessa tehdään tyhjennys sekä arvioidaan tarkasti kaivon rakenteiden kunto. Jätevesi järjestelmän säännöllinen tyhjennys ehkäisee vesivahinkoja ja ympäristön saastumista. Onhan toimiva viemärijärjestelmä todellakin välttämätön osa asumismukavuutta ja nostaa myös talon arvoa.
Varsinkin keväisin kun lumet sulavat, kannattaa kaivolle tehdä pienimuotoinen kuntotarkastus itse, sillä aina on mahdollista että routa on tehnyt kaivoon vaurioita. Kaivon rakenteiden tulisi olla silmämääräisesti katsottuna kunnossa ja routasuojuksen tulisi olla paikoillaan. Kaivonkannen tulisi myös olla tiiviisti kiinni. Kannentiivisteissä ei saa olla minkäänlaisia aukkoja.  


jaa