Maanrakennus on olennainen osa rakentamista

2 December 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Maanrakennus on yksi hyvin tärkeä osa uuden talon rakentamista. Se ei yleensä saa joihinkin muihin talon rakentamisen vaiheisiin verrattuna yhtä paljon huomiota, koska maan muokkaaminen ei ole näkyvä osa lopputulosta. Itse asiassa huomaamattomuus on yksi onnistuneiden maatöiden kriteereistä, sillä niiden tarkoitus on pitää talo paikallaan ja kunnossa. Yleensä huonosti tehty perusta näkyy esimerkiksi talon vajoamisena, siirtymisenä tai kosteusvaurioina. Tässä artikkelissa kirjoitan muutamista maatöihin liittyvistä huomioonotettavista seikoista.

Aloita huolellisella pohjatutkimuksella

Maan muokkaaminen alkaa aina tontin pohjan analysoinnista. Näin selvitetään minkälainen maaperä on kyseessä ja osataan yhdistää sen vaatimukset rakennettavan kohteen vaatimuksiin. Pohjatutkimuksen tekevät siihen erikoistuneet ammattilaiset. Jos mahdollista, kannattaa maaperätutkimus teettää jo ennen tontin hankkimista, sillä se voi vaikuttaa olennaisesti rakennusmahdollisuuksiin. Varsinkin, jos mielessä on tarkka suunnitelma tontille tulevasta talosta, kannattaa tutkimus teettää hyvissä ajoin. Monissa tapauksissa rakentaminen on mahdollista, mutta maatyöt tulevat hyvin kalliiksi. Tässäkin tapauksessa voidaan tehdä suuria säästöjä valitsemalla tontti, jolle ei tarvitse tehdä niin paljoa. Maanrakennuksen tarpeita voidaan arvioida myös esimerkiksi naapureita kuuntelemalla tai silmämääräisesti ympäristöä arvioimalla. Kallio tarkoittaa usein räjäyttämistä, pelto paaluttamista ja epätasainen maasto haastavampia maatöitä kuin tasainen.

Maantöiden monet vaiheet

Maaperä voi olla kalliota, hiekkaa, savea tai vaikkapa suota. Näillä kaikilla on omat vaikutuksensa siihen mitä töitä pitää tehdä ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista. Maanrakennus koostuu erilaisista räjäytys-, tasoitus-, tiivistämis- ja täyttötöistä sekä salaojituksen tekemisestä. Salaojituksella varmistetaan, ettei vesi pääse kertymään rakennuksen alle vaan valuu sen ohi. Joissakin tapauksissa myös paaluttaminen on tarpeen. Maan alle asennettava tekniikka ja eristeet kuuluvat niin ikään maanrakennukseen. Töitä tarjoaa esimerkiksi Hoijar & Paro Trans Ab. Räjäytystöistä syntyneellä murskeella voidaan täyttää maata muissa paikoissa ja kaikki materiaali kannattaakin hyödyntää, sillä se säästää niin materiaali- kuin kuljetuskustannuksissakin. Kokenut ammattilainen osaa toteuttaa työt mahdollisimman ekonomisesti.

Kaikki työt lisäävät rakentamisen kustannuksia, mutta niistä ei kannata pihistellä, jos ne ovat ammattilaisten tutkimusten mukaan tarpeellisia. Huonosti tehtyjen pohjatöiden korjaaminen jälkeenpäin tulee varmasti vieläkin kalliimmaksi. Maatöiden hinta tulee ottaa huomioon rakennusprojektin kokonaishintaa arvioidessa, sillä siitä tulee useamman kymmen tuhannen euron lasku tontin oston ja talopaketin päälle.


jaa