Kumioinnit korroosion ehkäisyn apuna

20 November 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Tässä artikkelissa kerromme miten metallista tehtyjä osia voidaan suojella kulumiselta, jota kutsutaan myös korroosioksi. Korroosio aiheuttaa metallin ruostumista. Se aiheutuu metallin ollessa jatkuvasti kosketuksissa ilman, veden ja muiden aineiden, kuten erilaisten kemikaalien kanssa. Ruostunut metalliosa hapertuu ja on lopulta käyttökelvoton, joten korroosion estämisellä on suuri vaikutus kyseessä olevan esineen käyttöikään.

Kumioinnit pidentävät metallielementin käyttöikää

Erilaisten suurten metallielementtien suojeleminen ruostumista ja hapettumista vastaan voidaan toteuttaa kumioimalla esimerkiksi metallitankin sisäpinta. Näin neste tai muu korroosiota aiheuttava aine ei pääse tekemisiin metalliosien kanssa ja elementin käyttöikä pitenee huomattavasti. Myös nesteessä jatkuvasti olevat koneen osat ja erilaiset putket voidaan kumioida. Erityisesti merivesi ja jotkin tietyt kemikaalit voivat aiheuttaa metallin hyvinkin nopeaa ruostumista. Tästä syystä menetelmä on suosittua telakkateollisuudessa ja erilaisilla tehtailla. Korroosion lisäksi kumin avulla voidaan suojata kappaletta myös mekaaniselta kulumiselta. Joissain tapauksissa kumia voidaan käyttää hyödyksi myös äänen vaimentamisessa.

Pinnoituksen ansiosta metallista ei myöskään pääse irtoamaan esimerkiksi hiukkasia säiliössä olevaan nesteeseen. Kumin avulla on mahdollista päällystää niin terästä, alumiinia kuin betoniakin, jos sellaiselle on syystä tai toisesta tarvetta. Kumiointia käytetään eri teollisuudenaloilla, kuten kaivoksilla ja kemianteollisuudessa. Sitä käytetään niin ikään laivanrakennuksessa ja vedenpuhdistuslaitoksissa. 

Pinnoittamisessa kannattaa luottaa alan ammattilaiseen

Kumioinnit suorittaa alan ammattilainen, joka osaa valita tehtävään sopivan kumisekoituksen. Tällainen on esimerkiksi Suomen tekninen muuraus Oy. Käytetty materiaali vaikuttaa esimerkiksi sen aiheuttamaan kitkaan, joka ei aina ole haluttu ominaisuus ja jota voidaan tarvittaessa vähentää. Kumiointi tapahtuu autoklaavissa joko kylmä- tai kuumavulkanoinnin avulla. Toimenpide on usein mahdollista toteuttaa myös asiakkaan kohteessa, jos kyseessä on erittäin suuri elementti. Asiantuntija osaa auttaa kumilla pinnoitetun pinnan tarkastamisessa ja huoltamisessa. Sitäkin täytyy toisinaan tehdä, vaikka kumipinnoitettu pinta kaipaa melko vähän huoltoa.

Siinä missä kumilla ehkäistään korroosiota, voidaan tulenarkuutta ehkäistä muilla tekniikoilla. Näihin lukeutuvat muun muassa tulenkestävät massoitukset ja muuraukset. Joissakin kohteissa, kuten erilaisilla tehtailla, voidaan tarvita näitä molempia - sekä korroosion- että tulenkestävyyttä. Siinä tapauksessa on parasta kääntyä sellaisen ammattilaisen puoleen, jolla on kokemusta näistä molemmista.


jaa