Erilaiset laiturit sopivat erilaisiin rantoihin

20 November 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Oletko suunnittelemassa laiturin rakentamista mökkirantaan tai jollekin muulle omistamallesi tontille? Eri kohteet asettavat erilaisia vaatimuksia laiturille. Sitä ei siis kannata lähteä suin päin suunnittelematta nikkaroimaan. Hyvin tehdyllä pohjatyöllä varmistat sen sopivuuden sinun kohteeseesi ja takaat sille pidemmän käyttöiän. Lue tästä artikkelista mihin mikäkin laiturityyppi sopii.

Mikä on juuri sinun rantaasi sopiva versio?

Suunnittelu lähtee aina omista tarpeista. Täytyy pohtia niin käyttötarkoitusta, budjettia kuin oman rannan ominaisuuksiakin. Suojaisaan rantaan sopii kevyempi rakennelma kuin tuuliseen ja avonaiseen. Kiinteä pohja ja pehmeä mutapohja asettavat niin ikään erilaisia vaatimuksia. Lisäksi laiturin tulisi sopia maisemaan, joten kovin massiivista rakennelmaa ei ole yleensä lupa rakentaa. Jos rakennuspuuhiin lähdetään alusta asti itse, tulee miettiä, että materiaalit ovat ympäristölle ja vesistölle turvallisia. Se, onko rantaan tarkoitus tulla veneen kanssa, vaikuttaa omalta osaltaan. Mitä suurempi vene, sitä tukevampi rakennelman tulee olla. Valinnassa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. He osaavat suunnitella sekä kestävän, että omiin tarpeisiisi sopivan version.

Monipuolinen ponttonilaituri

Nykyään suosituimpia malleja ovat ponttonien varassa kelluvat laiturit. Niitä tarjoaa esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy. Niiden etuna on joustavuus - ne kestävät veden, tuulen ja jopa jäiden liikkeitä, Ponttonit ovat siis kelluvia säiliöitä, joiden päälle puusta tehty osa rakennetaan. Säiliöitä voi olla erilaisia. Yksinkertaisimmat ja edullisimmat on tehty muovista. Muoviponttonien päällä lepäävä rakennelma on usein riittävä esimerkiksi uimiseen, mutta veneille vaaditaan järeämpi betoniponttoni. Muovista tehty versio tulee ottaa maalle talvehtimaan, sillä se ei kestä jään painetta tai jäiden liikkeitä. Betonista ja raudoitusteräksestä tehty, muovilla täytetty versio taas kestää jopa myrskysäitä ja jäiden liikkeitä huomattavasti paremmin. 

Ponttonien lähes ainoa vaatimus on se, että veden pinnan tulee olla tarpeeksi korkealla. Matalaan rantaan tämä vaihtoehto ei sovi. Varsinkin muovisten ponttonien varassa oleva, kevyempi versio voi myös olla varsin kiikkerä. Jos halutaan paremmin paikallaan pysyvä versio, on betoniponttoni tai pylväiden varassa oleva versio parempi valinta.

Pylväslaituri on matalan rannan valinta

Pylväiden varassa olevat laiturit sopivat mataliin rantoihin, joihin ei ole mahdollista rakentaa ponttoneilla kelluvaa versiota. Tällainen rakennelma on usein huomattavasti ponttoniversiota tukevampi, sillä se ei liiku eikä heilu, kun sille astutaan. Koska laituri on kiinteämpi, tulee se useimmiten nostaa maalle suojaan jäiltä ja myrskytuulilta. Muuten se voi rikkoutua.


jaa