Ajallaan tehty hissiremontti takaa laitteen turvallisen käytön

12 November 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Hissi on eräs nykymaailmaa mullistaneista keksinnöistä. Hissin avulla on pystytty rakentamaan yhä korkeampia rakennuksia ja se on helpottanut miljoonien ihmisten päivittäistä elämää. Tarralaitteella varustettu, nykyaikainen, turvallinen hissi keksittiin 1850-luvulla, jonka jälkeenkin se on kehittynyt huimasti. Usein tämän keksinnön hienoutta ei osata arvostaa, vaan sitä pidetään itsestäänselvyytenä. Kunnes se ei enää toimikaan. Tässä artikkelissa käsittelemmekin sitä miten hissi pidetään kunnossa, eli hissin huoltoa ja hissiremonttia.

Säännöllinen huolto takaa hissin turvallisen käytön

Hissin turvallisuus on äärimmäisen tärkeää, sillä rikkinäinen hissi voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa henkilövahinkoihin. Sen vuoksi huoltoon on tehty virallinen ohjeistus, jonka mukaan jokaisella hissin omaavan rakennuksen omistajalla on velvollisuus hissinsä huollattaa. Hissin huoltoon ja sen tiheyteen vaikuttaa erityisesti laitteen ikä, mutta myös rakennuksen tyyppi ja hissin käytön tiheys. Huoltoa määrittelevässä säädöksessä sanotaan, että huolto tulisi tehdä vähintään kahden vuoden välein. Jokaiselle hissille on tehtävä huolto-ohjelma, jota noudattaa. Ohjelman lähtökohtana toimivat hissin valmistajan antamat ohjeet. Huoltoon kuuluu muun muassa konehuoneen ja hissin puhtauden kontrollointi, ovien toiminnan, valojen ja turvalaitteiden tarkastus sekä hissin liikkumisen arvioiminen. Myös hissikuilun tarkempi tutkiminen kuuluu huolto-ohjelmaan.

Hissin uusiminen tulee jossakin vaiheessa väistämättä eteen

Huoltoyhtiö ilmoittaa hississä havaitut viat ja poikkeamat. Ne tulisi aina korjata mahdollisimman pian ja joissakin tilanteissa välittömästi. Kaikki huolto ja korjaustoimenpiteet tulee dokumentoida ja säilyttää. Joissakin tapauksissa hissin korjaaminen ei ole mahdollista, jolloin se pitää uusia tai remontoida. Nykyaikaisen hissin elinkaari on usein noin 20 vuotta, vaikka huomattavasti vanhempiakin toimivia hissejä on olemassa. Useimmat niistä on kuitenkin uusittu jollain tasolla. Hissiremontti voi tarkoittaa joko hissin korjausta ja uudistamista, tai kokonaan uuden hissin rakentamista. Remonttiin on varauduttava hyvissä ajoin etukäteen. Niitä hoitaa esimerkiksi Schindler Oy. Huolto-ohjelman mukainen säännöllinen huolto takaa sen, että hissin kunto on tiedossa ja näin ollen sen uusimisestakin tiedetään etukäteen. Hissiremontti kestää usein noin kuukauden, jonka aikana se on luonnollisesti poissa käytöstä. Kiinteistön omistajan olisikin hyvä tiedottaa asiasta asukkaita, jotta he voivat varautua liikkumisen hankaloitumiseen.


jaa